1onepixel_118321

PowerPoint-tips for uerfarne brukere1. Å LASTE NED PowerPoint-presentasjonen til datamaskinen din:

 • Klikk på linken til PowerPoint-presentasjonen som finnes på hovedsiden for Tema 1, Tema 2 osv.
 • Etter noen sekunder vil dokumentet være lastet ned på datamaskinen din.
 • Klikk så på dokumentlinken (ikonet) som har lagt seg nederst eller øverst i skjermbildet på datamaskinen din (avhengig av om du bruker PC eller Mac). Da vil dokumentet bli åpnet.
 • Når dokumentet er åpnet, lagrer du det på datamaskinen din i den mappen du ønsker å arkivere dokumentet.

2. Å VISE en PowerPoint-presentasjon. 

 • Etter å ha  lagret PowerPoint-presentasjonen på datamaskinen din, åpner du dokumentet. Forutsetningen for at du kan åpne det, er at du har PowerPoint-programmet på datamaskinen din. Det er vanligvis en del av Microsofts Office-pakke.
 • Når du har åpnet dokumentet, kan du bla deg fram og tilbake i PowerPoint-presentasjonen. Det gjør du ved først å klikke på et av miniatyrbildene i venstre marg, og deretter bruke piltastene opp eller ned.
 • For å komme i visningsmodus, klikker du på menyen "Lysbildefremvisning" øverst i skjermbildet, eller klikk på F5-tasten øverst på tastaturet. Når du er i visningsmodus, klikker du på piltast opp eller ned, eller på mellomromstasten eller på Enter-tasten, for å bevege deg framover i presentasjonen. Hver gang du klikker, vil et nytt punkt bli synlig på lysbildet. Når du er kommet til siste punkt på lysbildet, hopper du til neste bilde ved å fortsette å klikke på en tast.
 • Du kommer ut av visningsmodus ved å klikke på Esc-tasten øverst til venstre.

3. GODE OG NYTTIGE RÅD ved visning av en PowerPoint-presentasjon

 • Les teksten på lysbildet med én gang. Når du viser presentasjonen for andre og klikker deg framover -- punkt for punkt, bilde for bilde -- bør du alltid lese ny tekst høyt straks den blir vist på skjermen/veggen/lerretet. Hvis du ikke gjør det, vil folk sitte og lese teksten som nå vises mens du kanskje gir viktige innledningskommentarer. Dette er uheldig for konsentrasjonen og utbyttet.
 • Å hoppe fram og tilbake blant lysbildene. Du kan enkelt hoppe til et lysbilde hvor som helst i presentasjonen ved å klikke det tallet på tastaturet som angir plasseringen av bildet, og deretter klikke på Enter-tasten. Hvis du f.eks. vil hoppe til lysbilde nr 8 i presentasjonen din, klikker du 8 på tastaturet og deretter på Enter. Enkelt, men veldig nyttig!
 • Å slå av bildet på skjermen/veggen. Når du vil si noe som ikke handler om det som står på PowerPoint-bildet på veggen, kan du om ønskelig slå av bildefremvisningen. Trykk B-tasten på tastaturet for å få svart skjerm, eller L-tasten for å få hvit skjerm. Trykk på samme tast for å komme tilbake til lysbildet. Hvis du bruker en fjernkontroll, har de som regel en knapp med samme funksjon.
 • Notatfeltet under hvert lysbilde. I notatfeltet under alle PowerPoint-lysbildene finnes det bakgrunnsstoff og ekstra momenter til innholdet på bildet. Du kan gjøre notatfeltet større ved å dra i øvre kant av notatfeltet mens du venstreklikker på musa.

  Hvis du ønsker, kan du printe ut teksten i notatfeltene ved å velge Notatsider når du har klikket på Skriv ut. Der kan du også velge hvilke notatsider du vil skrive ut, og om du vil ha liggende eller stående papirretning. Alt stoff i notatfeltene er samlet i dokumentet Detaljert bakgrunnsstoff til hver modul.

4. Å konvertere PowerPoint-lysbilder til et PDF-dokument:

 • Åpne  PowerPoint-dokumentet du vil konvertere til PDF.
 • Velg Skriv ut. 
 • Klikk inni boksen «Skriver» som angir hvilken skriver/printer du bruker. Det kommer fram en liste med alternativer, og du velger nå «Microsoft Print to PDF» e.l., eller et annet valg som inneholder bokstavene PDF.
 • Ved å klikke på ulike felt under «Innstillinger» kan du velge hvilke sider du vil lagre i PDF-dokumentet, hvor mange PowerPoint-lysbilder du vil ha på hver PDF-side, og farge eller svart-hvitt.
 • Når du har valgt det du ønsker, klikker du på Skriv ut. Fordi du har valgt formatet PDF, vil ikke dokumentet bli skrevet ut, men det kommer opp en boks der du velger hvor du ønsker å lagre PDF-dokumentet. Velg mappe, gi dokumentet et navn og klikk på Lagre.
 • Nå er dokumentet lagret som et PDF-dokument og du kan behandle det som andre PDF-dokumenter. 

NB: Denne fremgangsmåten for å lage et PDF-dokument kan du også bruke for å lage PDF av Word-dokumenter. Men hvis du vil konvertere hele Word-dokumentet, kan det lønne seg å velge "Lagre som" og endre formatet fra Word til PDF i den lille boksen under dokumentets navn. Da blir bl.a. alle internett-linker bevart i det nye PDF-dokumentet.

5. MER? Vil du lære mer om bruken av PowerPoint? Les "Nyttige og viktige tips for bruk av PowerPoint". Der vil også mange erfarne brukere kunne finne nyttig info som de ikke var klar over.

PS: Når det er ting du lurer på i PowerPoint, finner du som regel svar ved å klikke på Hjelp-menyen øverst i skjermbildet inne i PowerPoint.